//NARAVNI MOTNI JABOLČNI KIS MATEJEV IZ NEŠKROPLJENIH ŠTAJERSKIH JABOLK
NARAVNI MOTNI JABOLČNI KIS MATEJEV IZ NEŠKROPLJENIH ŠTAJERSKIH JABOLK2019-08-22T12:14:03+02:00

NARAVNI MOTNI JABOLČNI KIS MATEJEV IZ NEŠKROPLJENIH ŠTAJERSKIH JABOLK

Naravni motni jabolčni kis iz neškropljenih štajerskih jabolk je klasičen sadni kis, proizveden iz sveže stisnjenih štajerskih jabolk. Ker je pridelan iz neškropljenih jabolk regionalnega porekla ima kis kot takšen visoko dodano vrednost.  Jabolka so namreč zaradi porekla in načina pridelave ohranila vsa pomembna hranila, vlaknine, vitamine in minerale, hkrati je kis tudi nefiltiran.

Z uporabo lokalno pridelanih jabolk osveščamo ljudi o pomembnosti lokalno pridelane hrane in hkrati spodbujamo lokalno kmetijsko dejavnost.

Ob uporabi v kulinariki se kis lahko uporadi tudi v različnih napitkih ter v kozmetične namene (obkladki, kozmetične maske, kreme,…)

KOLIČINA

1 liter

SESTAVINE

sadni jabolčni kis, 5% kislost

SVINJSKA PEČENKA

Sestavine:

  • 1,5 kg svinjega kareja
  • 2 korenčka
  • 1 večja čebula
  • timijan
  • 1 jž olja
  • 2 dcl belega vina

Marinada:

Priprava:

V manjši skledici iz nasekljanega česna, olja, soli, popra, kumine in kisa pripravimo marinado za meso. Meso, ki smo ga predhodno oprali pod mlačno vodo, dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. V kožo mesa z nožem naredimo nekaj zarez in ga vsega natremo s pripravljeno marinado. Pečico nastavimo na 220°C in v pladenj dodamo narezano in očiščeno korenje, čebulo (narezano na četrtine), timijan ter rezino limone. Vse pokapamo z oljem in na vrh položimo meso. Po pol ure pečenja znižamo temperaturo pečico na 180°C ter v pladenj prilijemo vino. Pečemo še 75 minut. Med pečenjem meso pogosto prelijemo z omako. Ko je meso pečeno ga narežemo na poljubne kose in ga prelijemo s tekočino, ki se je nabrala v pladnju.

Dober tek!