//BALZAMIČNI KIS
BALZAMIČNI KIS2018-11-14T10:52:33+00:00

BALZAMIČNI KIS MATEJEV

Balzamični kis Matejev je zaradi svoje edinstvenosti zamenjal tradicionalno rabo, ko se je uporabljali izven kuhinje kot zdravilo za manjše zdravstvene težave in tako postal za nekatere nepogrešljiv dodatek v kulinariki.

Balzamični kis Matejev lahko uporabljamo kot samostojen preliv za solate, pri kuhanju pa lahko z njim izboljšamo aromo in okus jedi. Odlično se poda k divjačini in je nepogrešljiv v marinadah, ki se pripravljajo zraven rib in perutnine. Prav tako ga lahko uporabimo kot nadomestek aperitiva. Z njim lahko obogatimo okus različnemu sadju ter ga uporabljamo v kombinaciji z vaniljevim sladoledom.

KOLIČINA

500 ml

SESTAVINE

vinski kis, grozni mošt, barvilo E 150 (d), antioksidant: kalijev metabisulfit.

RULADA MATEJEV

Sestavine:

TESTO

  • 4 jajca
  • 12 dag sladkorja
  • 10 dag moke
  • 5 žlic temnega kakava

VANILIJEVA KREMA

  • 3 dl mleka
  • 1 vanilijev puding
  • 1 jajce
  • 10 dag sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • 12 dag masla

NADEV

Priprava:

Najprej na manjše koščke narežemo jagode in jih prelijemo z Balzamičnim kisom Matejev ter jih pustimo stati, da se čim bolj prepojijo. Po želji jih lahko tudi sladkamo.

Stepemo beljake in sladkor, da nastane trd sneg v katerega primešamo rumenjake. Ko se zmes gosto speni, potresemo moko, zmešano s kakavom. Na rahlo premešamo. Testo vlijemo v pomaščen pekač. Pečemo 10 minut pri 220 stopinjah.

Med peko biskvita naredimo vanilijevo kremo. V manjši količini mleka razmešamo puding in jajce. Preostalo mleko sladkamo, zavremo in skuhamo puding. Med hlajenjem večkrat premešamo. Prilijemo rum, nato pa puding po žlicah dodajamo stopljenemu maslu. Kremo premažemo po ohlajenem testu, dodamo jagode z Balzamičnim kisom ter ga zvijemo v rulado in hladno serviramo.

Dober tek!